Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Op naar een bloemrijk resultaat.
Met het kopen van een goed bloemzaden mengsel bent u er nog niet. Het lukraak zaaien van het mengsel ( zeker op een ondergrond van gras) zal niet werken. Maar met de juiste voorbereidingen verhoogt u zeker de slagings kans.
Daarom op onze site uiteraard ook tips om tot bloemrijk resultaat te komen. Het verkrijgen van een mooi bloemenbed is namelijk afhankelijk van meerdere factoren o.a.:
De keuze van het bloemzadenmengsel
Onkruidvrije grond (evt. vals zaaibed)
Het zaaien
Onderhoud
De keuze van het bloemzadenmengsel. Zoals u op onze site wellicht al heeft kunnen zien is er in bloemzaden mengsels keuze genoeg. Men zal vaak af gaan op de afbeeldingen maar geen enkele leverancier zal 100% garantie kunnen geven dat het er ook werkelijk zo als op de afbeelding er uit zal komen te zien. Afhankelijk van de grondsoort zal een bepaalde soort mee of minder (snel) groeien en daardoor ook meer of minder aanwezig zijn. Let dus bij het kiezen op de aanbevolen grondsoort ( wordt het niet aangegeven dan is het mengsel meest voor alle grondsoorten te gebruiken ( in Europa). De meeste mengsels met veel soorten zijn éénjarig en zeer kleur en bloemrijk maar dat betekend ook elk jaar opnieuw inzaaien. Meerjarige mengsels hebben vaak ook ( jaarlijks) onderhoud nodig maar dat is minder intensief als elk jaar opnieuw inzaaien.
Het verschil in de prijzen van de verschillende mengsels zit 'vaak in de hoeveelheid soorten en de aanbevolen zaaihoeveelheid. Een mengsel met minder soorten zal dus vaak goedkoper en de mengsels met een hogere zaaihoeveelheid ( per m2) weer duurder maar dan ook wel met hogere opbrengst aan bloemen.
Onkruidvrije grond (evt. vals zaaibed) Zomaar het mengsel uitstrooien zal zeker niet het gewenste resultaat geven. Zorg voor een onkruidvrije ondergrond. Voor kleine oppervlakken kan dat onkruid vrijmaken zijn en daarna een nieuwe laag (2-3 cm) onkruidvrije tuinaarde aanbrengen waar men dan in kan zaaien. Grotere oppervlakken ( of stroken) kan men omspitten en daarna gelijkmatig aanharken. Wacht dan tot het onkruid ( is altijd wel aanwezig) gaat ontkiemen en schoffel dit na 2-3 weken voorzichtig weg (*). Herhaal dit na 2-3 nogmaals waarna gezaaid kan worden. (*) Dit wordt ook wel “een vals zaaibed genoemd. Men maakt als het ware de grond klaar om in te zaaien, wacht tot het onkruid opkomt, haalt dat weg, wacht 2-3 weken en herhaal dit zodat men er zeker van is dat het meeste onkruid weg is. Het weghalen van het onkruid dient wel voorzichtig te gebeuren , schoffelt men nl te diep dan kunnen de onkruid zaden op 4-5 cm een impuls krijgen om te gaan ontkiemen met als resultaat dat er nog te veel onkruid opkomt. Met deze methode moet men dus wel een maandje eerder beginnen dan de aanbevolen zaai periode.
Het zaaien. Hou de aanbevolen zaai hoeveelheid per m2 aan. Zorg ervoor dat de zaden goed gemengd zijn, niet direct uit het zakje strooien dan zou het kunnen dat er te veel zaden van dezelfde soort op ‘’een plek terecht komen. Om beter te kunnen zien waar men gezaaid heeft wordt het mengen met wit zand aanbevolen. Bij zaaien in de lente is licht inharken van het mengsel voldoende, gevolgd door regelmatig water geven gedurende de hele periode van opkomst. Zaai in de herfst aan de oppervlakte, zonder het zaad te bedekken. Water geven Na het zaaien is het nodig om tijdens de eerste weken water te geven om de zaden optimaal te laten kiemen en de planten te laten groeien. Afhankelijk van de bodemcondities en de klimaatomstandigheden kan het nuttig zijn om tijdens de zomer water te geven om de bloeitijd te verlengen.
De bloei. Na opkomst kunt u de planten ongestoord laten doorgroeien. Herkent u een onkruid dan kunt u dat verwijderen maar kijk bij een groter oppervlak uit voor het vertrappen van de gezaaide soorten. Bij extreme droogte kunt u sproeien. De eenjarige soorten bloeien vanaf 6-8 weken na het zaaien tot september – oktober. De meerjarige soorten bloeien vanaf het tweede jaar na het zaaien.
Onderhoud. Incidenteel wieden afhankelijk van het verkregen resultaat kan het goed zijn om onkruid weg te halen als dit opkomt; de bloei van het mengsel komt daardoor beter uit. Amarant, ganzenvoet, vingergras, zwarte nachtschade en naaldaar zijn voorbeelden van onkruiden die zich in mei-juni snel kunnen ontwikkelen. Als u het onkruid in het eerste jaar niet weghaalt zal dit de bloemenweide overwoekeren.
De cyclus van eenjarige bloemzaden mengsels. Bodem (voor) bewerking: van half feb tot half mei Zaaien: april t/m half mei Groei: april t/m half juli Bloei: half mei t/m oktober
Meer over de mengsels en het zaaien er van op de pagina "Downloads"